Logo Ekologiska Park

Brasilien

Barnens Ekologiska Park, Tatui - Brasilien

Till hemsida Till index
In English

I juni 1992 möttes 40 personer;barn, lärare, biologer och och experter på vattenfrågor i ett öde område utanför Tatui som ligger 25 mil från San Paolo i Brasilien.

(Det var samma månad som FN hade sin konferens om miljö och utveckling i Rio). Här stod de nu inför sin uppgift, att förvandla ett torrt och öde landområde, där det regnar bara tre månader om året, till en grönskande park med ett slutet kretslopp.

Ingen kunde då föreställa sig att det två år senare skulle vimla av barn som lär sig att plantera grönsaker, frukt och grönsaker utan kemiska tillsatser, separera sopor och kompostera. När man kommer som besökare ser man barn som leker och improviserar, målar, dansar och sjunger i den grönskande parken. Det är så man undervisar barnen som kommer från mycket fattiga områden och ligger i riskzonen att hamna på gatan. De här barnen behöver stärka sin självkänsla för at kunna tillgodogöra sig den ekologiska kunskapen och förbättra sina livsvillkor hemma och i skolan.
I parken finns också ett Art-Center där kvinnor med liten eller ingen inkomst har möjlighet att skapa produkter som de säljer.

BARN TILL BARN
1994 började en ny utveckling i parken. Ett antal skolor i området startade ett
Barn-till-Barn Program där man berättar vad man lärt i parken och sina visioner
inför framtiden. Det programmet har blivit en succé och nu planerar man att bygga
fler ekologiska parker i andra områden i Brasilien.

STÖD FRåN SIDA
Barnens Ekologiska Park har fått stöd från SIDA via Forum Syd under perioden 92-95.
I år upphör det stödet så alla bidrag är viktiga för att sprida de goda idéerna vidare
till andra områden i Brasilien och andra länder med liknande problem.

KONTAKTA OSS I GLOBTRÄDET OM NI VILL HJÄLPA TILL!

Byn är framför allt till för de barn som är på väg att bli gatubarn.
Barn som har problem hemma.
När de kommer till den ekologiska byn lär de sig ett annat sätt att leva. I byn får man undervisning med dans, sång, musik, teater och bilder. Man får lära sig hur man odlar och tar tillvara det man odlat och kan göra olika produkter för försäljning. Man lär sig också hur man t.ex. tar tillvara energi och avfall.
När barnen reser från byn har de nya idéer om hur man kan leva.


Till Globen Till Palladium Till Barnens Budbärare Till Atlantis Till Globträdet Till Brasilien Till Kenya Till Indonesien

E-mail: globetree@globetree.se
Last Update: Oct.13 1996