Till hemsida Till index

Rapport från Afrika

Till alla klasser som deltar i seglatsen


Kapten Dennis på sin resa jorden runt med "Vega af Bergkvara" passerar nu Afrikas kust. Från Etiopien kan vi rapportera från en annorlunda Rädda Barnen-insats - "cirkusstöd".

Det sjuder av träningslusta i den svettluktande och mörka lokalen. Ett par killar jonglerar med brinnande facklor som om de var ofarliga bollar. Gymnasterna har språngträning, snabb sats på mattan, över en plint och volt upp i luften. Akrobatflickorna, som verkar vara gjorda av gummi, länkar sig samman uppåt mot taket och kröner pyramiden med en spagatflicka. Musikerna repeterar och deras medryckande musik dånar ut ur högtalaranläggningen.

Cirkus Ethiopia har sin vanliga eftermiddagsträning. Ett 50-tal barn och ungdomar, mellan sex och arton år tränar för cirkus Ethiopia. Cirkus Ethiopia är de 50 barnens liv och den startades i Addis Abbeba av en man som heter Mark La Chance, jonglör från Kanada. Han och hans cirkusbarn behövde pengar och vände sig till Rädda Barnen i Etiopien, som gav ett litet bidrag. Rädda Barnen och andra har fortsatt att hjälpa till och det är nu nästan tre år sedan cirkusen startade.

Circus Ethiopia är de fattiga barnens cirkus. Cirkusens viktigaste mål är att ge dessa barn och gatubarn självförtroende och självkänsla, enligt Marc La Chance.

De barn som deltagit i cirkusen i mer än ett år tillhör alla de fem bästa eleverna i sina respektive klasser. När man ser akrobattjejerna balansera i spagat på varandras axlar, eldjonglörerna bolla med de brinnande pinnarna och de dråpliga clownerna skutta omkring förstår man att cirkusen lyckats ganska bra med självförtroendet hos barnen. Allt vad de gör verkar oerhört professionellt.

Cirkusen ger minst en föreställning i veckan, för att artisterna ska få visa vad de kan och för att roa och inspirera andra fattiga barn. Varje föreställning innehåller ett antal små stycken som handlar om barns rätt. En viktig uppgift för Rädda Barnen är att sprida kunskap om att barn har egna rättigheter enligt Barnkonventionen.

Cirkusbarnens föreställning handlar om bl a aga (när man slår barn), hälsovård, personlig hygien och om gatubarnens utsatta situation.

Cirkusdrömmarna sprider sig som en löpeld genom Etiopien och idag finns det fem duktiga cirkusgrupper i länderna på "Afrikas Horn" (Etiopien, Eritrea, Somalia, Sudan och Djibouiti).

Vill ni läsa mer om cirkusen så kan ni beställa Rädda Barnens tidning Barnen & Vi nr 4/95. Gratis. Ring 08-698 90 20.
Åter...


Många hälsningar
Jessica Renborg Huldt
Rädda Barnen


Till Barnens Budbärare Till news Till stars Till Globträdet Till atlantis
E-mail: globetree@globetree.se
Last Update: Oct.13 1996