Bild Kenya

Till hemsida Till index

Kenya

Vi planterar vår egen skola i Homa Bay, Kenya

In English

Homa Bay är en stad som ligger vid Viktoriasjön i Kenya.Här finns många miljöproblem och framför allt har man stora problem med vattnet eftersom det antingen är helt torrt eller för mycket nederbörd under kort tid.

En elev från Homa Bay, Jeremy, och hans mamma Damaris, inbjöds till Framtidsmötet 1988. När de återvände hem startade de tillsammans ett miljöarbete på Jeremys skola.Man började med att definera vilka problem man hade i och omkring skolan. Sedan gjorde man en lista på de förbättringar man ville göra.

Därefter tog man reda på vilka möjligheter man hade att göra de förbättringar man satt upp - vad som fanns tillgängligt omkring skolan och i områden i närheten.Det här arbetet blev en viktig del av undervisningen som också engagerade föräldrar och andra i området.

Idén spred sig snabbt till 20 skolor i Homa Bay och var och en av dessa skolor har i sin tur adopterat fem skolor för att sprida de goda exemplen. Målet är att ha 100 aktiva skolor i Homa Bay som arbetar med att förbättra sina skolor och miljön runt omkring.

Skolor i Homa Bay är i uruselt skick. Många saknar tak och väggar. Det finns inget vatten - eleverna tar med sig vatten hemifrån och får ofta gå hem under dagen och hämta mer. Toaletter och hygien är på de flesta håll obefintlig.
I projektet lär sig både barn och vuxna att ställa frågor om jordförhållanden, grundvatten och energi. Frågor som man inte hittar svar på skickas vidare till forskare, experter och andra i världen som har eller har haft liknande problem och ber om förslag på lösningar. Projektet Vi bygger Vår Egen Skola får ekonomiskt stöd från SIDA via Forum Syd men det behövs mer hjälp för att de goda idéerna ska pridas.

Hjälp oss hjälpa och ni får nya brevvänner!
Just nu arbetar vi mycket med skolprojektet i Kenya. Ni som vill vara med och hjälpa till får rapporter om projektet som eleverna själva skriver i Homabay.
Ni får brevvänner och får veta direkt från eleverna hur pengar och annat material kommer till använding.

Om ni gör en insamling och vill ge pengarna till det här projektet sätter ni in det på:

POSTGIRO 778 13 - 4 och skriver
BIDRAG TILL:WE GROW OUR OWN SCHOOL
OBS!GLÖM INTE SKRIVA NAMNET PÅ ER SKOLA OCH ADRESS
så vi kan förmedla kontakten till Homabay!


Till Globen Till Palladium Till Barnens Budbärare Till Atlantis Till Globträdet Till Brasilien Till Kenya Till Indonesien

E-mail: globetree@globetree.se
Last Update: Oct.13 1996